Drukke studiemiddag NSTT: we staan voor een grote uitdaging

De sleufloze technieken staan voor grote uitdagingen. Dat is de conclusie van de drukbezochte studiemiddag van NSTT. Voor zowel aanleg als renovatie van ondergrondse infra komt er heel veel op de samenleving af. Dit betekent zowel technische vraagstukken als beleidsmatige vraagstukken. Voor NSTT en haar leden voldoende reden om hier gezamenlijk in te duiken. De studiemiddag stipte het topje van de ijsberg aan.

 

Door het voornemen om het gas in de huishoudens langzaam uit te faseren, moeten we op zoek naar nieuwe energie-voorzieningen voor onze huizen. Het wijdvermaaste gasnet zal op den duur plaats moeten maken voor andere utiliteiten. Er wordt daarom momenteel al hard gewerkt om de backbones van het warmtenetwerk te verstevigen om de gastransitie mogelijk te maken. En daar waar het netwerk wordt uitgebreid en verstevigd, kan dat niet anders dan met veel sleufloze technieken.

Dat een boring voor een warmtenetwerk echt iets anders is dan voor een gas- of waternet, was eigenlijk al bekend. Minder duidelijk was welke opgave dat voor de BV Nederland met zich meebrengt. Kees Everse (HaskoningDHV) gaf hier een duidelijk inzicht in. Zowel lokale als regionale warmtebronnen zullen worden aangesloten op smart-grid netwerken. Dat bekent dat er  op het gebied van kennis en capaciteit bij zowel ontwerpers als aannemers de komende jaren stevig ingezet moet worden. Alleen dan kan het warmtenet voldoende bijdragen om de gewenste gastransitie in de huishoudens te verwezenlijken.

 

Hoe anders is het in de watersector. Daar is zeker geen sprake van transitie van het ene medium naar het andere. Wat wel steeds belangrijker wordt, is de leeftijd van de  huidige netwerken. Deze zijn van hoge kwaliteit en moeten dat - met het oog op de hygiëne en veiligheid - ook blijven. Daarom investeren waterbedrijven steeds meer in onderzoek naar renovatie van waterleidingen, in samenwerking met ontwerpers en uitvoerders. Jojanneke van Vossen (KWR) rapporteerde de bevindingen van een omvangrijk gezamelijk onderzoek en vertelde van de kansen en mogelijkheden. Er is een model ontwikkeld dat sleufloze technieken op veel punten vergelijkt. Ondanks een nog beperkte dataset, is nu al duidelijk dat sleufloze technieken op veel gebieden beter scoren. Aspecten als hinder en milieu, maar ook proces-aspecten als vergunningen en omgevingsmanagement scoren sleufloze technieken goed. Het onderzoek geeft echter geen financiële parameters. Dit hangt samen met beleidsuitgangspunten die voor elk (water)bedrijf anders kunnen liggen.

 

Het rapport van Jojanneke was een perfecte inleiding voor Camila Nunes Vasconcelos. Als studente aan de UT Twente brengt zij - in samenwerking met de NSTT en Deltares - de maatschappelijke kosten in beeld van renovatie resp. vervanging van leidingen. Hiermee wordt het eerder mede namens NSTT opgestelde "rekenmodel voor maatschappelijke kosten renovatie technieken" doorontwikkeld. Een reeds gekoesterde wens binnen de NSTT wordt hiermee ingevuld: een gevalideerd rekenmodel waarmee beleidsmakers op een snelle manier de maatschappelijke kosten van sleufloze en opensleuf-technieken in een project in beeld krijgen. Beslissingen over uitvoeringswijzen kunnen hiermee verantwoord worden. Goed voor bestuurders, goed voor beleidsmakers en goed voor de samenleving. Het onderzoek wordt naar verwachting deze zomer afgerond.

 

Als afsluiting van de studiemiddag stond een nieuwe risico-maatregel centraal. In de Nederlandse bodem (en daarbuiten) ligt nogal tijd een groot aantal explosieven. Voor boringen en buisdoorpersingen brengt dat een zeker risico met zich mee. Zeker als de explosieven wat dieper liggen zijn ze met conventionele technieken moeilijk traceerbaar. Huibert van Driel (Saricon) en Bertjan Molenaar (Brownline) gaven hiervoor een mogelijke oplossing: het opsporen van explosieven vanuit de pilotboring. Het voortijdig detecteren van de explosieven betekent dat je in boorproces bij ruiming en intrekken van de leiding veel minder risico loopt. In die zin is deze technische verbetering niet alleen in Nederland maar ook daarbuiten zeker een belangrijke toevoeging aan de technieken.

 

 

 

Deel dit bericht
Naar boven