Nieuwe werkinstructie robotfrezen van asbesthoudende voegenkit in riolen

Op basis van onderzoek van Stichting RIONED en NSTT is nu ook robotfrezen van asbesthoudende voegenkit in riolering onder de voorwaarden van risicoklasse 1 toegestaan. Het Ministerie SZW heeft dit na afstemming met het Ministerie I&W per brief van 24 juni 2024 bevestigd. De nieuwe werkinstructie “Robotfrezen asbesthoudende voegenkit in riolen” geeft een helder stappenplan met duidelijke regels om aan de voorwaarden te voldoen.

 

Tot ongeveer de jaren zeventig van de vorige eeuw werden riolen waterdicht verbonden met voegenkit. Vaak werd een kleine hoeveelheid asbest aan de voegenkit toegevoegd voor betere verwerkbaarheid. Inmiddels moet er veel van deze riolering worden gerepareerd en gerenoveerd. Voorafgaand aan een kousrenovatie of een deelreparatie van riolering kan het nodig zijn om het instulpend voegmateriaal weg te frezen zodat de kous goed kan worden aangebracht. Tot voor kort was het onduidelijk of voor het frezen van asbesthoudend voegmateriaal een uitzondering geldt op het verbod op bewerken van asbest volgens artikel 5 van het Productenbesluit asbest. Deze uitzondering is door het Ministerie inmiddels bevestigd.

 

Vanaf nu kunnen kousrenovaties en -reparaties ook in riolen met asbesthoudende voegenkit veilig voor mens en milieu worden uitgevoerd volgens de door RIONED/NSTT opgestelde werkinstructie. De werkinstructie is afgeleid uit de praktijk en gebaseerd op eerdere blootstellingsonderzoeken bij robotfrezen van asbesthoudende voegenkit. De werkinstructie bevat een stappenplan met aandachtspunten voor een juiste voorbereiding tot aan verwerking van het asbesthoudend afval.

 

Zoals altijd is bij vermoedelijke aanwezigheid van asbest, voorafgaand aan het werk een asbestinventarisatie noodzakelijk. Als uit de inventarisatie blijkt dat de voegenkit asbest bevat, moet de aannemer het werk voor aanvang aanmelden bij de arbeidsinspectie. De mensen op het werk hebben voorlichting gehad over het werken met asbest zodat deze de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen gebruiken. De aannemer kan vervolgens frezen onder risicoklasse 1 met een op afstand bestuurbare frees. De weggefreesde voegenkit wordt met het opgezogen spoelwater geloosd in een asbestzak. Tenslotte kan het voorbezonken water via een asbestfilter van 5 micron veilig worden afgelaten in het riool en het asbesthoudend residu verwerkt als asbesthoudend afval.

 

Meer over dit onderwerp vindt u in ons dossier 'asbesthoudende voegenkit'.

De actuele werkinstructie ‘robotfrezen asbesthoudende voegenkit’ vindt u op de website van Stichting RIONED.

 

 

 

 

 

 

 

Deel dit bericht
Naar boven