Renovatie moerriool Arnhem grote winnaar NSTT No-Dig Award 2018

De renovatie van het grootste bouwwerk van Arnhem. Zo mag de renovatie van het 1 km lange ondergrondse moerriool onder de Arnhemse binnenstad wel genoemd worden. Een spannende uitdaging met grote maatschappelijke impact en een variatie aan technische oplossingen. En geen straat hoeft er voor open. Zowel door de jury als door het publiek werd het project hogelijk gewaardeerd. Daarmee is het de grote winnaar van zowel de NSTT No-Dig Award 2018 als de NSTT Publieksprijs.

 

De NSTT No-Dig Award wordt jaarlijks uitgereikt voor een project, concept of onderzoek dat bijdraagt aan de verdere ontwikkeling van sleufloze technieken.

In 2018 werden vier inzendingen genomineerd voor deze prijs. In project 'Bruggen bouwen in Limburg' boorde Visser & Smit Hanab voor PPS een industriële leiding onder grote tijdsdruk en in een complexe omgeving onder het Julianakanaal. Kouwenberg Infra boorde met remote drilling op afstand een vuilwatertransportleiding voor A. Hak in een gebied met niet-gesprongen explosieven. In combinatie met Allseas en Herrenknecht verzorgde A. Hak Drillcon met de directpipe-techniek een aanlanding van een 56" leiding onder de beschermde kustlijn in Israël. De jury hierover: “De inzendingen beschouwend constateert de jury allereerst dat deze elkaar in kwaliteit nauwelijks ontlopen. De variatie in de toegepaste technieken in de verschillende projecten is zoals altijd groot. Dat maakt het voor de jury niet altijd makkelijk om ze onderling te vergelijken, maar wel heel plezierig. De jury constateert ook dat, naast de bescherming van flora en fauna, zoals zeeschildpadden, vooral de veiligheid van personeel en de aandacht voor de omgeving dit jaar bijzondere aandacht heeft. De inzendingen zijn dit jaar compacter en professioneler gepresenteerd, en er is meer aandacht voor de promotie van sleufloze technieken naar een breder publiek. En niet alleen de techniek, maar ook de belangen van omwonenden en andere partijen krijgen aandacht.”

 

Eén project sprong er voor de jury uit door de toepassing van verschillende sleufloze technieken om tot een optimale oplossing met een minimum aan hinder te komen, en door de aandacht die gevraagd is voor sleufloze technieken in verschillende media. En daarmee werd het project Renovatie Moerriool Arnhem  de winnaar van de NSTT No-Dig Award 2018 (zie ook de film van het project).

 

Dit project, van een combinatie van Aannemingsbedrijf G. van der Ven B.V., Kumpen Renovatietechnieken NV en de gemeente Arnhem, betreft de renovatie van het moerriool dat de hemel- en afvalwater onder de stad Arnhem afvoert. De renovatie is nodig doordat het riool na meer dan 100 jaar trouwe dienst in slecht verkeert. Uiteraard is vervanging onder een drukke stad vrijwel onmogelijk, daarom is gekozen voor een sleufloze oplossing. Het gemetselde riool, op een ongewapende fundering, is met een combinatie van sleufloze technieken aangepakt. Allereerst met verschillende inspectietechnieken om een zo compleet mogelijk beeld van het riool en de grond eromheen te krijgen: visuele inspectie, laser scan, grondrader en MAC testen. En daarna met een combinatie van renovatietechnieken om maatwerk te bieden: spuitbeton, injectietechnieken en polymeerbetonnen schaaldelen. Bij de uitvoering is duidelijk aandacht geweest voor de veiligheid van personeel, maar ook beperken van overlast voor de omgeving, en is veelvuldig aandacht gegeven aan dit project in binnen- en buitenlandse media en congressen.

 

Naast de NSTT No-Dig Award won het project Renovatie Moerriool Arnhem ook de NSTT Publieksprijs. Daarmee waren de vakjury en publiek het volledig eens en sloegen Aannemingsbedrijf G. van der Ven B.V., Kumpen Renovatietechnieken NV en de gemeente Arnhem een dubbelslag.

Deel dit bericht
Naar boven