Het Ministerie SZW werkt momenteel aan implementatie van aangepaste Europese regelgeving op het gebied van asbestverwijdering. Hierbij is onder meer sprake van een vergunning- en certificeringpslicht voor organisaties die asbest verwijderen. Daarbij wordt het begrip ‘asbestverwijdering’ breed opgevat en kan ook de ondergrondse infra raken.
De EU-richtlijn beoogt meer grip te krijgen op het naleefgedrag van de regels bij asbestverwijdering. Deze lijkt op dit moment onvoldoende, ook in Nederland. Door de Richtlijn worden eisen gesteld aan zowel organisaties die asbest verwijderen als aan de personen die deze werkzaamheden uitvoeren.
Het Ministerie SZW heeft haar voornemens over hoe zij de Richtlijn op nationaal niveau wil implementeren inmiddels bekend gemaakt. Hoewel veel nog niet is uitgekristalliseerd, zijn er al wel drie belangrijke gevolgen bekend.
Er komt een certificeringsplicht voor specifieke asbestverwijderingswerkzaamheden die de basis vormt voor een wettelijke vergunning, af te geven door het Ministerie SZW. Daarnaast komt er een verplichte opleiding – met erkende instructeurs – voor alle werknemers die tijdens hun werk in aanraking kunnen komen met asbest. En tenslotte gaan er meer werkzaamheden vallen onder de vergunning- en certificeringsplicht dan de huidige ‘sloopwerkzaamheden’.
De wijzigingen raken mogelijk ook het verwijderen van asbesthoudende voegenkit (bij rioolrenovatie) en verwijderen van asbestcementbuizen (riool, water en gas). Voor dit type werkzaamheden gelden nu al regels en zijn handreikingen opgesteld. De Arbeidsinspectie kan in voorkomende gevallen controleren of deze zijn nageleefd. Voor genoemde werkzaamheden geldt echter nog geen wettelijke certificerings- en vergunningsplicht en zijn de opleidingen anders ingericht. Het Ministerie SZW heeft zich nog niet expliciet uitgesproken of deze type werkzaamheden ook onder de vergunningsplicht (en daarmee certificering) gaan vallen, danwel of deze onder een speciaal regime ondergebracht kunnen worden.
Inmiddels is het Ministerie SZW begonnen met de wijziging van de Arbeidsomstandighedenwet, een noodzakelijke stap om de Europese Richtlijn te implementeren. Deze wijziging is momenteel in consultatie. U kan hier uiteraard op reageren via de officiële kanalen van het Ministerie.