De 25e NSTT No-Dig Award is gewonnen door A. Hak, TenneT en Genpower voor hun project “Hydrogen Driven Drilling H2DD”. GMB Leidingbouw, Evides en Van Vulpen wonnen de NSTT Publieksprijs voor het project ‘Relinen van een drinkwaterleiding’. Dit werd bekend gemaakt tijdens de jaarlijkse NSTT- studiemiddag op 6 november 2024.
De NSTT No-Dig Award wordt jaarlijks toegekend aan een innovatief en maatschappelijk relevant project waarbij sleufloze technieken centraal staan. De vakjury kende de Award in 2025 toe aan een project van A. Hak, TenneT en Genpower. Dit project betrof de uitvoering van een 800 m lange boringen voor een 150 kV kabel nabij twee Natura 2000 gebieden. Om de boring doorgang te laten vinden binnen de emissie-grenzen, is gekozen voor Hydrogen Driven Drilling H2DD. Hierbij werd de elektrische boorinstallatie aangedreven met waterstof gedreven generatoren waarmee ter plaatse de benodigde elektriciteit werd opgewekt. Hiermee werd de boring niet alleen volledig emissieloos, maar was ook het transport voor aanvoer van energie sterk gereduceerd.
De NSTT Publieksprijs werd dit jaar toegekend door de leden van de NSTT. Deze prijs ging naar de ‘Relining van een drinkwaterleiding’ door GMB Leidingbouw en Van Vulpen voor Evides. Voor de renovatie van een belangrijke drinkwaterleiding in Oost-Souburg is gekozen voor een reliningtechniek met KIWA keur. Hoewel de reliningtechniek op zich niet nieuw is, werd voor relinen van waterleidingen tot voor kort teruggevallen op Duitse keurinstellingen. Met de introductie van het KIWA-keur is dit niet meer nodig. Het winnende project zal zeker helpen om meer zichtbaarheid te geven aan de mogelijkheden van relining voor drinkwaterleidingen op de Nederlandse markt.
Juryvoorzitter Wout Broere verheugde zich over de inzendingen: "Ze laten ook dit jaar weer zien dat innovaties en verbeteringen binnen sleufloze technieken nog steeds mogelijk zijn en dat daarmee de inzet van sleufloze technieken blijft toenemen”. Het viel de jury verder op dat er dit jaar een sterke focus was op emissieloos werken. Dit sluit aan op de landelijke stikstofproblematiek die gevolgen heeft voor uitvoering van bouwprojecten. Volledig elektrische boorinstallaties worden steeds vaker toegepast en lijken de norm te worden. Het daarvoor koppelen aan het ter plaatse vaste net is een optie, maar het werken met waterstof of zonnestroom laat zien dat elektrisch boren op elke locatie mogelijk is.
We zien de elektrificatie overigens ook toenemen bij de renovatie van (riool)leidingen, waar eveneens meer en meer gebruik wordt gemaakt van elektrisch aangedreven materieel.
Kortom, sleufloos wordt emissieloos.
A.Hak, TenneT en Genpower zijn erin geslaagd om succesvol een groene waterstofboring (H2DD) uit te voeren. Het zorgde voor een wereldprimeur, omdat waterstof (H2) nog niet eerder op deze schaal binnen een bouwproject is toegepast. De waterstofboring werd in januari 2024 uitgevoerd in Bergen op Zoom, waar de realisatie van een nieuwe 150 kV-kabelverbinding tussen Woensdrecht en Bergen op Zoom in een stikstofimpasse was geraakt.
Acht HDD’s waren inmiddels gereed en met nog één HDD te gaan was de kritische depositiewaarde door het vervallen van de bouwvrijstelling snel bereikt. Door in ketensamenwerking tot een innovatieve oplossing te komen is het gelukt om de stikstofuitstoot nabij de Natura 2000-gebieden te reduceren naar nul.
“Ik ben vooral trots op de ketensamenwerking waarmee deze innovatie tot stand is gekomen”, zegt Guus Scheeren, bedrijfsleider HDD bij A.Hak. “Dat we dit in tien weken hebben kunnen realiseren van idee tot uitvoering is ongelofelijk.”
Zie ook de film.
Het betreft het project 'Relining drinkwatertransportleiding Evides' van Evides Waterbedrijf, GMB Leidingtechnieken en Van Vulpen.
Binnen het project moest een belangrijke drinkwatertransportleiding vernieuwd worden in Oost-Souburg. Er is gekozen voor relining van de leiding nadat eerdere noodreparaties geen duurzame oplossing bleken. Vanwege de vereiste korte doorlooptijd en de ligging van de leiding in een woonwijk is gekozen voor de reliningstechniek die voorzien is van een KIWA keurmerk. Vanuit slechts 2 opstellocaties in een tracé van bijna 600 m is de renovatie uitgevoerd. Daardoor was er minimale overlast voor omgeving en kon de leiding weer op tijd in gebruik worden genomen. Het tracé kan minimaal 50 jaar weer veilig zijn functie vervullen.
Zie ook de film.
De pilot markeert een significante stap richting grootschalige infrastructuurprojecten, waarbij boormachines gebruik maken van groene energie. Zowel Klever Boor- en Perstechniek als Voet Energy Solutions hebben, elk binnen hun eigen sector, aangetoond te voldoen aan de strengste (veiligheids)normen en voorschriften. De elektrische boorinstallatie in Breda vroeg een dagelijks berekend vermogen van 4500 kWh voor uitvoering. Daarvoor werden 12 batterijsystemen gebruikt, elk met een opgeslagen vermogen van 422 kWh. Deze batterijen werden opgeladen op een innovatief laadplein in Culemborg met groene stroom van het zonnedak van Voet Energy Solutions. Het project betekende een pioniersrol om op cruciale momenten voldoende energie op de juiste plek te hebben voor gebruik of opladen.
Tennet, Van Gelder, Klever en Voet Energy Solutions durfden de uitdaging aan om op deze manier een lange boring van 1350 m voor het hoogspanningsnet elektrisch uit te voeren. Het project is inmiddels succesvol afgrond en de gegevens zijn met de branche gedeeld.
Zie ook de film.
Het Porthos-project transporteert CO2  die is afgevangen van de Rotterdamse havenindustrie naar een compressorstation en slaat die vervolgens op in uitgeproduceerde gasvelden onder de Noordzee. Voor de aanleg van de CO2-leiding is de harde zeewering op de Maasvlakte onderkruist met een HDD-boring. Hierbij werd een DN 800 mantelbuis van PE aangebracht. In 2025 zal daar de DN 400 stalen productbuis in worden getrokken. Verantwoordelijk voor het project waren LMR Drilling GmbH en Porthos CO2 Transport and Storage C.V.
Bij de uitvoering kwam een aantal verwachte en onverwachte uitdagingen naar voren. Zo werd de complexiteit van een sleufloze kruising in kunstmatig opgebrachte grond bemoeilijkt door de verschillende grondwaterlagen. Hiervoor zijn in het werk innovatieve en effectieve oplossingen gevonden. Ook moet de stalen DN 400-productbuis worden beschermd. In een isolerende PE-buis werkt het principe van KB echter niet. Om de werkzaamheid van de KB van de productleiding te garanderen zijn er elke 30 cm gaatjes (totaal 2000) in de PE-mantelbuis aangebracht en met geleidende inbusbouten afgedicht.
Zie ook de film.