Renovatietechnieken: spraytechnieken

Bij de spraytechnieken wordt in een bestaande leiding van binnenuit een extra laag (coating) op de bestaande binnenwand aangebracht. Die nieuwe laag is niet geprefabriceerd (in tegenstelling tot reliningstechnieken) maar wordt ter plaatste gevormd. Daarmee zijn deze technieken zeer geschikt voor situaties waar minimaal diameterverlies is toegestaan, maar zijn ze niet geschikt om een leiding structureel / constructief op te waarderen.

Techniek

Een onderverdeling van de open front techniek kan gemaakt worden naar de wijze van verwijderen van de grond.

Na grondige reiniging van de bestaande leiding wordt er een sproei-installatie doorheen getrokken. De roterende sproeikop spuit het cement of de epoxymortel op de binnenwand. De rotatiesnelheid van de sproeikop en de snelheid waarmee deze door de leiding wordt getrokken, bepaalt de dikte van de uiteindelijke laag. Uiteraard kan deze werkgang herhaald worden. De dikte van de liner kan beperkt worden tot 3 – 10 mm (cementeren) of tot 2 mm (resin-lining) waardoor de diameterreductie wordt beperkt.
Gelet op de geringe extra wanddikte, zal de leiding niet of nauwelijks constructief worden opgewaardeerd, wel vindt de gewenste levensduurverlenging plaats.

De spraytechnieken kennen in essentie twee varianten:

  • Bij cementeren wordt de binnenwand van een te renoveren leiding voorzien van een laagje cement / spuitbeton. Als gevolg van het vaak hoge grondwaterpeil in Nederland kunnen lekkages optreden, daarom wordt deze techniek minder vaak in Nederland toegepast.
  • Bij resin-lining wordt gebruik gemaakt van een op epoxy gebaseerde mortel of hars in plaats van het spuitbeton. De uitharding van de epoxy vraagt tijd en betekent dat deze renovatie tijdrovend is.

Aandachtspunten

  • De reiniging en inspectie van de bestaande leiding voorafgaand aan de spraytechniek is cruciaal voor de hechting van de nieuwe coating.     

Meer informatie