Nieuwe NTA voor renovatie gasleidingen

Deze maand is een nieuwe NTA 8032:2016 “Renovatie van metalen gasleidingen met kousmethode” gepubliceerd. Deze Normaliserende Technische Afspraak (NTA) is opgesteld in opdracht van de sector en stelt eisen om te komen tot kwalitatief goede gerenoveerde metalen gasleidingen.

 

Het toepassingsgebied van de NTA 8032:2016 betreft metalen gasleidingen (koolstofstaal, nodulair gietijzer, grijs gietijzer) voor het transporteren of distribueren van gasvormige brandstoffen die voldoen aan de bepalingen opgenomen in de Aansluit- en transportcode gas RNB met een maximale bedrijfsdruk (MOP) van 4 bar. In de NTA zijn geen eisen opgenomen specifiek voor het renoveren van metalen huisaansluitleidingen en stijgleidingen. Indien hier behoefte aan is, kunnen de randvoorwaarden hiervoor worden opgenomen in een volgende revisie van deze NTA.

Deze NTA stelt eisen voor de gehele keten van het renoveren van leidingen inclusief de beoordeling vooraf en kwaliteitsborging van de uitgevoerde werkzaamheden. Deze eisen zijn onderverdeeld in 5 M’s, te weten materiaal, materieel, mens, methode en management.

In de context van deze NTA wordt renovatie gezien als een beheersmaatregel; de gerenoveerde leiding wordt niet gezien als nieuwe buis, maar kan wel over een lange periode veilig worden gebruikt. Als uitgangspunt voor de beoordelingscriteria is een levensduur van 50 jaar gehanteerd. 

Zie voor meer informatie www.nen.nl.

Deel dit bericht
Naar boven