Spraytechnieken

Bij de spraytechnieken wordt de binnenwand van de te renoveren leiding voorzien van een nieuwe coating aan de binnenzijde. Deze wordt aangebracht door middel van het sprayen van een laagje cement (cementeren / cement mortar lining) of kunsthars (resin lining).

Na grondige reiniging van de leiding wordt cement dan wel epoxyhars aangebracht via een sproeikop die langs de leidingwand roteert. De sproei-installatie wordt door de leiding getrokken. De dosering wordt ingeregeld op basis van de snelheid waarmee de sproei/rotatiekop door de leiding beweegt en bepaald mede de laagdikte. De werkgang kan, afhankelijk van de conditie en de snelheid van hechten van de nieuwe coating verschillende malen herhaald worden, waardoor de laagdikte kan toenemen.

Spraytechnieken geven een zeer beperkte diameterverlies.  Afhankelijk van de dikte van de nieuwe coating (hars of cement) is een constructieve versterking te bereiken.

De spraytechnieken kunnen ingezet worden om onbeklede (vaak gietijzeren) leidingen van een anti-corrosielaag te voorzien en om afzettingen te voorkomen door een barrière aan te brengen tussen de leidingwand en het te transporteren medium.

 

 

 

Aandachtspunten

-          De reiniging en inspectie van de bestaande leiding voorafgaand aan de spraytechniek is cruciaal voor de hechting van de nieuwe coating.

Naar boven